Dierendag

manescahpen. png.png
Wouter 2022.jpg
Door Wouter Catsburg op 4 oktober 2023 om 16:12

Dierendag

4 oktober. Wereld Dierendag. Wethouder Wouter Catsburg heeft meerdere portefeuilles. Dierenwelzijn is er èèn van. Wouter neemt je mee in zijn liefde voor dieren maar ook voor Franciscus van Assisi.

Als ik dit stukje schrijf is het 4 oktober, Wereld Dierendag. Veel mensen met een huisdier geven hun huisgenoot wat extra aandacht. Voor anderen is het een dag als alle andere en hoeft dierendag niet zo nodig. Dierendag wordt gevierd op de sterfdag van Franciscus van Assisi! Zijn liefde voor God en zijn Schepping uitte zich ook in de zorg voor dieren en planten. Waarom ik over dierendag begin? Als wethouder heb ik sinds 2022 ook dierenwelzijn in mijn portefeuille. Hoewel ik er wel een beetje aan moest wennen vind ik het wel heel mooi dat ik in Zeist ook verantwoordelijk mag zijn voor dit onderdeel van Gods Schepping.

In de gemeente hebben we te maken met veel vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn. Dit betreft niet alleen onze huisdieren maar ook landbouwhuisdieren en in het wild levende dieren. Daar dragen we als maatschappij verantwoordelijkheid voor. Ik zal een aantal onderwerpen rondom dierenwelzijn noemen, en ik vergeet er vast een paar. Verwaarlozing van dieren, mishandeling, het hertenkamp, de Manenschapen, onze dorpsboerderij De Brink, de dierenpolitie, zwerfdieren, aangereden wild, de wolf, hobbydieren, gebruik dieren voor vermaak, (illegaal) fokken, evenementen met dieren, het dierenasiel, de dierenambulance, de dierenvoedselbank, invasieve soorten, plaagdieren, beschermen van insecten (biodiversiteit), leefgebieden, de schaapskooi, beschermdediersoorten, de effecten van klimaatverandering op onze dieren.

Er speelt dus enorm veel op het gebied van dierenwelzijn, sommige zaken zijn landelijk geregeld maar ook lokaal moeten we keuzes maken. Daarom gaan we ook het dierenwelzijnsbeleid actualiseren. Het huidige beleid is van 2011.Hoog tijd om dat te vernieuwen.

Over Franciscus van Assisi gaan mooie verhalen rond over hoe hij preekte tegen vogels en een wolf vermanend toesprak. Hij preekte over zijn liefde voor de Schepper, mens, dier en plant. Alle schepselen op de aarde zijn waardevol voor hem.Ik kijk voortaan heel anders naar 4 oktober, een
dag om stil te staan de dieren als deel van Gods schepping.

PS: Het Utrechts Landschap heeft op hun website een “dierenroute” in Zeist voor kinderen staan.
Deze route gaat langs het hertenkamp, de manenschapen en de hertenbeelden in het bos.


Heer, maak mij tot instrument van uw vrede:
- dat ik, waar haat is, liefde breng;
- waar schuld is, vergeving;
- waar tweedracht is: eenheid;
- waar dwaling is: waarheid;
- waar twijfel is: geloof;
- waar wanhoop is: hoop;
- waar duister is: licht;
- waar narigheid is: blijheid.


Geef, dat ik zoek
niet zozeer getroost te wórden, als wel te troosten;
niet zozeer begrepen te wórden, als wel te begrijpen;
niet zozeer bemind te wórden, als wel te beminnen.
Want wie geeft, ontvangt;
wie zichzelf vergeet, vindt zichzelf;
wie vergeeft, wordt vergeven;
wie sterft, krijgt eeuwig leven.
Amen.


Franciscus van Assisi