Zorg voor elkaar en de aarde

Julian 20231024_163859.jpg
Portret Julian
Door Julian Wassink op 24 oktober 2023 om 15:37

Zorg voor elkaar en de aarde

Tijdens de Algemene Beschouwingen bij de begroting 2024 heeft Julian deze bijdrage gedaan. Lees hier de gehele bijdrage of bekijk de video.

Zoals elk jaar tijdens de voorbereiding van de algemene beschouwingen, komt bij mij de vraag op: hoe algemeen kunnen we het maken? Het algemeen beschouwen van de bestuursrapportage 2023 en de begroting 2024 maakt dat je even uitzoomt. Ik herinner me dat een aantal jaar geleden de coronacrisis de algemene beschouwingen domineerde, vorig jaar was het de oorlog in Oekraïne en de directe gevolgen die we daar allemaal van merkten in de vorm van stijgende prijzen en opvang van vluchtelingen. Dit jaar wordt de maand oktober gedomineerd door nieuws over terreurdaden en verschrikkelijke vergeldingsacties in Israël en Palestina waarbij opnieuw slachtoffers vallen. Als we dan kijken naar Zeist en ons land, dan mogen we dankbaar zijn dat we in vrijheid leven. Vrijheid die niet vanzelf komt. Waar hard voor gestreden is en waar we hard voor moeten werken om die in stand te houden. Vandaag bespreken we in vrijheid onze standpunten en overtuigingen. De verschillende normen, waarden, overtuigingen, levensbeschouwingen en geloofsovertuigingen hebben daarin een plek. Dat we het debat hier in Zeist over het algemeen ook in goede harmonie doen, is wat mij betreft iets om te koesteren.

College

2024 wordt een belangrijk jaar voor dit college. Ten eerste omdat de huidige voorzitter, onze burgemeester, aftreedt en er hopelijk een opvolger kan worden aangesteld. Ook omdat we dan in het tweede jaar van deze coalitieperiode aankomen, waarin belangrijk ambities worden verwezenlijkt. Daarnaast lijkt het dat het ravijn van Rutte is afgewend en dat er meer financiële ruimte voor onze gemeente komt dan we eerder dachten. De ChristenUnie-SGP is blij dat er weer een solide begroting ligt. Het is tijd om van de algemene beschouwingen naar meer specifieke beschouwingen te gaan. Toegankelijkheid . U herinnert zich vast nog de boom die ik dit voorjaar op het scherm heb gezet. Het was een boom waar je met een kinderwagen of een rolstoel niet normaal om heen kon rijden. Inmiddels hebben we allemaal kunnen zien dat de stoepranden aan de Utrechtseweg zijn verlaagd en dat er een veilige route is aangelegd. Wat de ChristenUnie-SGP betreft smaakt dit naar meer. Inwoners van de gemeente Zeist kunnen via de website van de gemeente meldingen maken om plekken in hun omgeving aan te dragen waar ze last van ondervinden. We horen graag van het college wat een ingreep zoals deze ongeveer kost en hoeveel ze er in 2024 op het oog hebben om uit te voeren? Heeft het college ook het beeld dat dit soort ingrepen binnen de bestaande budgetten kunnen worden uitgevoerd?

Waardig ouder worden

Ik zei al dat het Ravijn van Rutte lijkt afgewend, maar er doemt wel een nieuw maatschappelijk ravijn op. Vanuit Den Haag is het beleid uitgezet dat ouderen zolang mogelijk thuis moeten wonen. Het lijkt zo aantrekkelijk. Zo lang mogelijk op je vertrouwde plek. Maar worden onze ouderen daar echt zo gelukkig van? Als je niet meer mobiel bent, je maatje is overleden en je hebt meerdere malen zorg nodig op een dag, kan het leven enorm eenzaam zijn. De verzorgingshuizen nemen alleen nog bewoners aan met hoge indicaties. Komende jaren verwachten we dat vele ouderen in Zeist thuis zorg ontvangen terwijl ze in andere woonvormen meer aanspraak, meer ontspanning en zorg van dezelfde gezichten kunnen ontvangen. Een nieuw maatschappelijk ravijn. De ChristenUnie-SGP vindt waardig ouder worden een belangrijk thema. Dat verdienen onze ouderen. De belasting voor familie en mantelzorgers wordt nog groter. Daar komen de problemen in de thuiszorg nog bovenop. Van het ene adres naar de andere zonder dat er tijd is voor een kop koffie of een gesprek. En hoeveel van deze zorg professionals hebben we de komende jaren? Heeft het college gesprekken met zorgcentrums, ouderen organisaties en professionals over de nodige zorg voor de komende jaren? En welke woonvormen daarbij horen? Hoeveel ouderen zijn er de komende jaren? Hoe is het gesteld met de capaciteit van de thuiszorg? Ik hoor graag van het college of ze deze uitdagingen herkennen en welke stappen zij in 2024 denkt te zetten om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
 

Green deal 

In Arnhem heeft de gemeente een greendeal gesloten met kerken, moskeeën en gebedshuizen voor het verduurzamen van de gebouwen. Vaak zijn deze gebouwen monumentaal of worden ze op een andere manier gebruikt dan een kantoorpand of een gewoon woonhuis. De mensen die deze gebouwen exploiteren drijven vaak op vrijwilligers. Wellicht ligt hier ook een rol voor de gemeente om samen met hen (en wellicht breder nog) een green deal te sluiten in navolging van Arnhem. In de greendeal kan je bijvoorbeeld ook afspraken maken dat kerken en gebedshuizen een rol gaan spelen in het meenemen van hun achterbannen in de energietransitie. Wat ons betreft hoeft deze greendeal niet direct tot wijzigingen van de begroting 2024 te leiden, maar we zijn wel benieuwd naar de visie van het college op dit onderwerp. Wordt deze specifieke doelgroep gezien? Ziet het college het als een mooie optie om in navolging van Arnhem een Green Deal te sluiten?

Afronding

Om af te ronden voorzitter, Er ligt een mooie begroting wat ons betreft, met herkenbare punten voor onze fractie. Ik wil mijn fractie bedanken voor hun inzet in de afgelopen maanden.Dus Annet, Gerlien en René, bedankt dat we samen een mooi team zijn geworden in de afgelopen maanden, waarin we elkaar aanvullen, aanscherpen en versterken.

En ik wens het college traditiegetrouw de zegen van God toe bij het uitvoeren van alle plannen en ambities die we vandaag bespreken.

Dank u wel. Julian Wassink, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP

https://youtu.be/eCqu_qtprro