Red jij het wel?

Algemene Beschouwingen. png.png
Portret Julian
Door Julian Wassink op 22 oktober 2024 om 16:55

Red jij het wel?

De Algemene Beschouwingen Begroting 2025 van Zeist. Lees hier de bijdrage van Julian Wassink namens de ChristenUnie-SGP

https://youtu.be/eElM8zzLsIg?feature=shared

Christelijk-sociaal, met hart voor de kwetsbaren in de samenleving, met oog voor groen en milieu en gericht op constructieve samenwerking.
Dit kenmerkt de ChristenUnie-SGP in Zeist.

Christelijk-sociaal betekent voor ons dat we vanuit onze geloofsovertuiging en de opdracht van Jezus zoeken naar het beste voor de mensen om ons heen en een licht zijn in de stad of het dorp waar we wonen. Het beste voor onze gemeente Zeist, voor iedereen die hier woont, wie je ook bent of wat je achtergrond ook is. Er zijn veel mensen in Zeist die zich sociaal, financieel en maatschappelijk erg goed kunnen redden. Voor buitenstaanders is Zeist soms zelfs een dorp waar veel rijke mensen wonen die hun schaapjes op het droge hebben. We moeten echter niet vergeten dat Zeist ook een grote groep inwoners heeft die het sociaal, financieel en maatschappelijk niet redden, ondanks hun grote inspanningen. Door ziekte, een lichamelijke aandoening, (van henzelf of iemand waar ze voor moeten zorgen), door een taalbarrière, door ervaringen uit het verleden. Maar vergeet ook niet de werkende armen. Voor die mensen is het lastig om mee te doen in de samenleving die snel verandert. Het is de missie van de ChristenUnie-SGP om er voor die mensen te zijn en iedereen als volwaardig mens te zien. Dat brengen we in de praktijk door te zoeken naar de beste manieren om onze grote welvaart samen te delen. Om op die manier tot een beter welzijn voor iedereen te kunnen komen. Dat kan financieel, zoals we in deze begroting doen, maar het kan ook door een simpele vraag aan de ander te stellen: Red je het wel?


Red je het wel?
Red je het wel? Is een project van de landelijke kerken in samenwerking met Schuldhulpmaatje en HipHelpt. Om inwoners in een stabiele levensfase bewust te maken hoe en met welke woorden je kunt omzien naar de ander. Het biedt kant en klare materialen om mensen te helpen naar elkaar om te zien op kruispunten in het leven, zoals ziekte, scheiding of verlies van inkomen. Ook als gemeente doen we veel voor deze inwoners. In de afgelopen jaren hebben we verschillende raadsvoorstellen afgetikt. Om een paar te noemen: Bestaanszekerheidbeleid, Gezondheid, sport bewegen, Alcoholpreventie, Sociale basis, agenda Meedoen. We hebben kaders vastgesteld met de intentie dat elke inwoner van Zeist het gaat redden. We zetten in op de wijk. De burendag in september was een feest. Kleine straten en pleinen waren gevuld met initiatieven van inwoners. In wijken wist men elkaar te vinden aan lange tafels om te verbinden met bekende en onbekende gerechten. Deuren van kerk en moskee stonden open. Onze wijkmanagers en jongerenwerkers spelen daarin een grote rol. Ze spreken de taal van de inwoner en met het beleid van de gemeente in het geheugen, weten zij de verbinding te maken. Belangrijk voor de ChristenUnie-SGP. Geen taak van de gemeente alleen. Ook voor alle inwoners. Onze eerste gedachten gaan vaak naar Vollenhove en West. Maar de vraag “Red jij het wel?” is voor ons allemaal. Eenzaamheid, grote zorgen komen voor bij jong en oud, bij rijk en arm.

Het verbeteren van het welzijn is een realistisch ideaal, omdat ontmoeting, contact en omzien naar elkaar één van de belangrijkste basisbehoeften is van ieder mens. Door dit ideaal na te streven, bouwen we aan een sterke gemeenschap die mensen gelukkig maakt, een plek geeft en steunt waar dit nodig is.Dit voorjaar bij de kadernota noemden wij het armoedebeleid als belangrijk thema. Precies deze week was Tim ’s Jongers te gast bij de Ongelooflijke Podcast.
Ik raad iedereen aan deze week die podcast te luisteren. Tim geeft een onthutsend beeld van de manier waarop de verschillende groepen mensen in
de samenleving finaal langs elkaar heen leven.Hoe de hoogopgeleiden het beleid schrijven en bedenken voor de armen in Nederland, zonder dat zij ooit zelf hebben ervaren hoe het is om in armoede te leven. En hoe ongemerkt allerlei vooroordelen het beleid kleuren. Dit kan leiden tot mensonterende beslissingen, ondanks de goede bedoelingen die de overheid heeft. Om een voorbeeld te noemen: iedereen praat op dit moment over Bestaanszekerheid. En inmiddels zijn er allerlei regelingen opgetuigd die gericht zijn op verschilllende vormen van armoede die door de beleidsmakers zijn bedacht.

Ook in de begroting in Zeist kun je deze terugvinden, waar wordt gesproken over energiearmoede, beweegarmoede. Maar er zijn ook voorbeelden van kindarmoede, menstruatiearmoede, fietsarmoede, mobiliteitsarmoede en noem het maar op. Het zijn stuk voor stuk serieuze problemen die er toe leiden dat mensen zich niet kunnen ontwikkelen en in voortdurende stress leven. Kindarmoede klinkt schrijnend, maar het is een gevolg van een te laag inkomen van de ouders. Uiteindelijk begint het dus bij een stabiel inkomen uit werk of een uitkering die hoog genoeg is om een menswaardig leven te leiden. Mijn vraag aan het college is:


1. Herkent u de problematiek en wat is uw visie op het doorbreken van het patroon dat
ik beschreef?
2. Ziet het college mogelijkheden om het aantal regelingen dat er is naar beneden bij te
stellen, en doelgerichter de inkomenskant te beïnvloeden?

Als laatste ben ik mij er van bewust dat de gemeente niet alles in de hand heeft, en dat we vooral ons op Den Haag moeten richten voor inkomenspolitiek. Of als je het zo wil zeggen, dat we pleisters plakken voor wat Den Haag laat liggen. Maar ik ben wel benieuwd of het college ruimte ziet. Wij wensen het college traditiegetrouw de zegen van God toe bij het uitvoeren van alle plannen en ambities die we vandaag bespreken.

En voorts zijn wij van mening dat de huidige winkeltijdenverordening in Zeist de verschillende belangen, wensen en principes in de samenleving goed in balans brengt en dat we de zondagochtendrust graag zouden willen behouden.Geen platte groei maar een brede bloei.

Bekijk hier de video.

Labels: