ChristenUnie wil meer aandacht voor Utrechts slavernijverleden
De ChristenUnie in de provincie Utrecht pleit voor meer aandacht voor het slavernijverleden in de provincie. De partij nam in dat kader het initiatief voor een bezoek aan de tentoonstelling Kerk en slavernij in Museum Het Hernhutter Huis in Zeist.
Na een rondleiding in het museum en een kijkje in de prachtige witte kerk was er ruimte om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Onder de deelnemers, veelal geïnteresseerden uit Zeist, was ook wethouder Wouter Catsburg (ChristenUnie). Bovendien sloten D66 en GroenLinks bij dit initiatief aan.
Bij het gesprek dat na de rondleiding plaatsvond, was ook een voorganger van de Evangelische Broedergemeente betrokken. Statenlid Nelly de Haan: “Deze dialoog is een inspiratiesessie om door te denken, en het gesprek over de betekenis en doorwerking van dit pijnlijke verleden in het heden weer een stap verder te brengen.”
Lijsttrekker Henriëtte Rikkoert ziet graag vaker dit soort activiteiten in de provincie: “het behoud van fysiek en cultureel erfgoed is belangrijk. Zonder geschiedenis geen thuis. Daar horen dus ook de zwarte kanten van ons verleden bij. In de provincie zijn nog veel sporen te vinden van ons slavernijverleden. Laten we die sporen gebruiken om gesprek aan te wakkeren, zodat we kunnen recht doen aan het verleden door het onrecht en het leed te erkennen, leren van ons verleden en het heden beter kunnen begrijpen.”
De provincie kan volgens de ChristenUnie bijdragen aan die bewustwording. Dat kan volgens lijsstrekker Rikkoert: “door het ondersteunen van gemeentes bij cultuureducatie en deelname aan culturele activiteiten, aandacht te genereren voor het herdenkingsjaar slavernij (2023) en het financieel ondersteunen van kleine musea in de provincie.”