Maak kennis met Erwin de Pagter.

Erwin de Pagter. png.pngwoensdag 29 mei 2024 19:29

Erwin de Pagter is kandidaat voor de Europese verkiezingen op 6 juni a.s. Hij woont in onze buurtgemeente Utrecht. Maak kennis met Erwin, wat hij zoal doet en waarom hij stemmen op 6 juni zo van belang vindt.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Erwin de Pagter. Ik ben 26 jaar oud en woon in Utrecht. In deze mooie stad heb ik gestudeerd en ben ik vorig jaar getrouwd met Gerlise. Ik reis bijna wekelijks heen en weer van Utrecht naar Brussel, waar ik werk voor de Europese fractie van de ChristenUnie. Als beleidsmedewerker ondersteun ik onze Europarlementariër Anja Haga bij debatten en stemmingen, met name op het gebied van buitenlandse zaken en mensenrechten. In mijn vrije tijd kom ik graag buiten, speel ik piano en houd ik van lekker eten en een goed boek. En op dit moment voer ik natuurlijk campagne voor de Europese verkiezingen op 6 juni.

Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen namens de ChristenUnie?

In de jaren dat ik in Brussel rondloop heb ik gezien dat de ChristenUnie in Europa een vrij unieke partij is. We zijn een van de weinige partijen die een uitgesproken christelijk geluid combineren met een constructieve houding richting Europese samenwerking en de aanpak van grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering en migratie. Daarmee onderscheiden we ons van veel andere partijen, die christelijke waarden vooral gebruiken om nationalistische en populistische standpunten kracht bij te zetten. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ons unieke geluid in Brussel te horen blijft, juist omdat er in Europa zoveel wordt besloten wat uiteindelijk impact heeft op ons dagelijks leven. Aan die opgave wil ik graag mijn steentje bijdragen!

Waarom moeten mensen gaan stemmen op 6 juni?

De Europese Unie is ooit opgericht om vrede te stichten op ons continent. Dat heeft ons lange tijd veel vrijheid en welvaart gebracht, tot op de dag van vandaag. Daar mogen we dankbaar voor zijn! We zien door de oorlog in Oekraïne echter ook dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en actief beschermd moet worden. Dat kunnen we in Nederland niet alleen, maar dat zullen we in Europa met elkaar moeten doen. Dat vraagt bijvoorbeeld om betere militaire samenwerking in Europa, maar ook om een circulaire economie, waarin we steeds minder afhankelijk worden van grondstoffen die ooit opraken en economische partners die niet altijd het beste met ons voor hebben. Ook voor andere grensoverschrijdende uitdagingen, zoals een rechtvaardig migratiebeleid of het reguleren van Big Tech, zullen we in Europa moeten samenwerken. Het Europees Parlement speelt in al die dossiers een belangrijke rol als direct gekozen volksvertegenwoordiging, en heeft vergaande wetgevende bevoegdheden. De belangen voor ons allemaal zijn groot, en dus is het belangrijk dat we gaan stemmen!

Waar wil jij je voor inzetten in Europa?

Boven de beginselverklaring van de ChristenUnie staat Vrede zoeken en recht doen. Ik zie de Europese Unie als een kans om die missie ook buiten onze landsgrenzen handen en voeten te geven. Als een van de grootste en rijkste economieën ter wereld heeft Europa een behoorlijke vinger in de geopolitieke pap. Laten we die macht alsjeblieft inzetten om het goede te doen voor onze naaste. Dat kan door handelsbeleid dat rekening houdt met mensen, milieu en gemeenschappen, zowel hier als ver weg. Dit betekent dat wanneer Europa afspraken maakt over handel, we het ook hebben over fundamentele rechten als geloofsvrijheid en de bescherming van minderheden. Ook moeten we vanuit Europa werken aan een gelijkwaardig partnerschap met landen in het Mondiale Zuiden, waarbij economische belangen de ontwikkelingssamenwerking niet ondermijnen. Er gebeuren op dit gebied al vele goede dingen in de EU, maar er blijft een wereld te winnen. Ik zou het mooi vinden als de ChristenUnie ook vanuit Brussel vrede kan zoeken en recht kan doen. Daar wil ik mij graag voor inzetten. Daarvoor heeft de ChristenUnie wel jouw stem nodig. Ga dus alsjeblieft stemmen op 6 juni!

foto Nienke van Denderen

« Terug