Verslag ledenvergadering 8 februari

dinsdag 08 februari 2011 23:27

8 februari was een openbare ledenvergadering van de ChristenUnie afdeling Zeist. Met het oog op de komende verkiezingen was als gast lijsttrekster voor de provinciale staten Carla Dik aanwezig. Hierbij een uitgebreid verslag.

Martin Rus (vz. CU Zeist) opent de vergadering. Hij heet ons allen welkom en leest Mattheus 5: 13-16 met als thema: Wij, christenen, zijn het zout der aarde en het licht der wereld. Hij gaat voor in gebed voor deze avond.

Carla geeft hierna een korte inleiding op de provincie Utrecht: 1,2 miljoen inwoners, 5 nationale landschappen binnen onze kleine provincie, 1 nationaal park: Utrechtse Heuvelrug. De provincie telt in totaal 26 gemeenten met als centrale stad Utrecht. Nu is er binnen de gemeenten nog sprake van samenwerkingsverbanden in bijvoorbeeld de BRU, maar het huidige kabinet wil deze bestuurlijke eenheden, die tussen provincie en gemeenten liggen, opheffen.  In 2007 is de CU van 3 (5,6% van de stemmen) naar 4(8,9%) zetels gegaan, terwijl het aantal Statenzetels in dat jaar kleiner werd. De CU heeft nu dus 4 zetels in de Staten en is door Wouter de Jong en Marjan Haak zelfs vertegenwoordigd in het College (het kabinet/ de wethouders  van de provincie). Natuurlijk hopen we weer op 4 zetels waardoor ook David een kans op een zetel in de provinciale staten maakt.

De leidende draad voor het programma van de CU voor de komende vier jaar is: duurzaamheid.  Duurzaamheid heeft consequenties voor alle keuzes die gemaakt worden dus niet alleen voor keuzes rond energieverbruik maar ook bijv. bij de ruimtelijke ordening. Een aantal speerpunten voor 2011-2015:

  1. Zorg voor kinderen: De jeugdzorg ligt nu bij de provincie en gaat overgebracht worden naar de gemeenten. De CU is voor sterke Centra voor Jeugd en Gezin. Gemeenten moeten daarbij onderling gaan samenwerken om dit goed ten uitvoer te brengen.
  2. Duurzame energie: De CU vindt dat Utrecht in 2040 klimaatneutraal en klimaatbestendig moet zijn. Wouter de Jong heeft als voorbeeld recent in Bunschoten-Spakenburg een energiecentrale geopend die werkt op afval uit de koek- en visindustrie in Bunschoten-Spakenburg en veel huishoudens van gas voorziet.
  3. Innovatie economie is een sterke en duurzame economie  Innovatief ondernemerschap moet door de provincie ondersteund worden.
  4. Het verduurzamen van de landbouw. De landbouw is hoeder van het landschap maar kan bijvoorbeeld in de veeteelt ook energieleverancier worden. Dit moet en kan eventueel financieel ondersteund worden.
  5. Verduurzaming mobiliteit: De CU is voor een goed fietsnetwerk, schone brandstoffen voor het openbaar vervoer, etc.
  6. Behoud natuur en landschap:Behoud en realisatie van natuur. Dit betekent dat er op sommige punten gebouwd mag worden en er op andere punten als compensatie daarvoor natuur gerealiseerd wordt, zodat de Ecologische HoogStructuur (EHS) binnen de provincie duidelijker/beter wordt. Toegankelijke natuurgebieden zijn erg belangrijk voor het welzijn van de burgers en de natuur.
  7. Concentratie van verstedelijking met daarbij hergebruik van leegstaande gebouwen.  Vooral de leegstaande kantoren zijn een punt van zorg.
  8. Kleine overheid voor een sterke samenleving. CU: De kerntaken voor de provincie liggen vooral bij de ruimtelijke ordening. Het sociale beleid moet bij de gemeenten komen te liggen. De gemeente moet de burgers mobiliseren en activeren om met elkaar knelpunten aan te pakken. De provincie moet niet met subsidiepotjes gaan werken maar kan bijvoorbeeld wel wethouders van verschillende gemeenten bij elkaar roepen voor overleg rondom een bepaalde problematiek.
  9. Eerlijk bestuur: deregulering waar mogelijk.

Na de pauze krijgt David van Ballegooijen het woord. Hij laat aan de hand van de ontwikkeling van het Stationsgebied Driebergen/Zeist en de plannen rond het terrein van de Vliegbasis Soesterberg zien wat de provincie allemaal samen met de betreffende gemeenten kan bereiken.

Het stationsgebied: de poort naar Driebergen en Zeist. Het station wordt zowel gebruikt door de snelle reiziger voor het woon-werkverkeer als de langzame reiziger: de bezoeker van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het station moet daarom snelle verbindingen hebben (busstation, Randstadspoor met 4 lijnen tot aan Utrecht, verkeer onder het spoor door, goede fietsroutes onder het spoor door) maar ook een ruimtelijke Lustwaranda-uitstraling passend bij de landgoederen om het station heen. Rond 2019 zal het hele project klaar moeten zijn.

Vliegbasis Soesterberg/ Hart van de Heuvelrug: David laat het ruimtelijk plan op en rond de voormalige vliegbasis zien. Natuur en bebouwing moeten beter met elkaar in evenwicht zijn/ worden. Daarom kunnen er woningen op de terreinen van de WA-hoeve en Abrona gebouwd worden en verdwijnt Dennendal voor realisering van de EHS. Ook aan de randen van de voormalige vliegbasis kunnen vrijstaande woningen gebouwd worden. Met de verkoop van die grond kan er natuur en recreatiemogelijkheden op de oorspronkelijke vliegbasis gerealiseerd worden. De landingsbanen blijven voor het overgrote deel intact en worden o.a. voor het fietspadennetwerk gebruikt. Er komt een militair museum waarin ook het militair luchtvaartmuseum ondergebracht wordt. Defensie wil de grond aan de gemeenten voor een natuurprijs verkopen als er geen grootschalige sociale woningbouw op plaats vindt; anders wordt er met een bouwgrondprijs gerekend.

Na de voordrachten van beide sprekers was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Martin Rus bedankt Carla en David met een bos bloemen en een fles wijn.

Wouter Catsburg deze openbare vergadering met gebed.

« Terug