Respect graag!

collage3zaterdag 30 januari 2016 22:45

In de raadsvergadering van 26 januari heeft fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP Wouter Catsburg enkele inwoners en belangengroepen opgeroepen tot meer respect rondom het debat over De Wending (hoek Antonlaan-Steynlaan).

Raadsleden doen hun werk naar eer en geweten, ze doen dit om Zeist een beetje mooier te maken. Inspraak, meedenken, meedoen, een andere mening hebben is prima, een meerwaarde voor de democratie, maar de berichten die op weg naar de raadsvergadering via social media en internet over de raad werden geuit gingen een grens over vond de fractie. De raadsleden waren een stel idioten, een lachertje, denken niet na, tonen geen fatsoen. Er was zelfs een belangengroep die via de Nieuwsbode liet weten dat mogelijk dodelijke slachtoffers niet de schuld zijn van automobilisten, maar van de raad. De ChristenUnie/SGP weegt belangen af, dat is de rol van de raad, onze keuzes hoeven niet die van anderen te zijn. Het toont dan van weinig respect als er met grof verbaal geweld meningen opgedrongen worden. 

Met nadruk wil de fractie benadrukken dat deze boodschap niet bedoeld was voor omwonenden en groepen die de discussie en het debat netjes voeren. Dit mag zeer scherp gebeuren en in het heetst van een debat kan af en toe best een grens overschreden worden, maar het doelbewust beschadigen van raadsleden zoals door enkelen gebeurd is kan en mag niet.
Ook vorig jaar heeft de ChristenUnie/SGP fractie al opgeroepen tot meer respect. Bij het debat rondom de centrumvisie werd er ook zeer sterk op de persoon gespeeld. 

PS: Naar aanleiding van de oproep in de raad en het artikel hierover in de Nieuwsbode heb ik veel reacties gehad. Veel positieve maar ook negatieve. Met nadruk wil ik benadrukken dat een open dialoog goed is, meningsverschillen mogen er zijn en die mogen ook best stevig ge-uit worden. Maar de verruwing in taalgebruik, het wegzetten van mensen, de verwensingen en het persoonlijk gaan spelen is niet de manier waarop een democratie moet werken. Het is een breed probleem in de samenleving. Afgelopen weken was dat weer volop in het nieuws, bij voetbalwedstrijden, bij darts (Ajax-Feijenoord-Vermeer) en ook Lodewijk Asscher deed een boekje open over wat hij allemaal naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Daarom mijn oproep tot respect!

« Terug