Houtenergiecentrale in Zeist

duurzaamheidzaterdag 08 oktober 2016 20:17

De gemeente Zeist wil naast sporthal Dijnselburg een houtenergiecentrale vestigen. Met hout/snoeiafval uit de omgeving (max 50km) moet de centrale de verwarming gaan verzorgen voor de sporthal, zwembad, de L- en Geroflat. De houtenergiecentrale past in de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente alsdus het raadsvoorstel. Er worden 1000-den m3 aardgas mee bespaart. Als ChristenUnie/SGP worstelen we met dit voorstel. We waarderen de voortvarendheid waarmee de wethouder de doelstellingen uit de bred milieuvisie ter hand neemt. Maar daarnaast zijn we niet overtuigd dat een houtenergiecentrale de juiste oplossing is. Bij de inspraak was duidelijk dat ook de groene groepen nog geen goed beeld hebben van de wenselijkheid van deze centrale. Omwonenden zijn vooral bezorgd over de uitstoot van ultra fijnstof, iets wat in onderzoeken niet wordt gemeten.
Begin november komt dit plan in de raad, tot die tijd gaan we op zoek naar de juiste beslissing over dit dossier waar onze fractieassitent Machiel Blok zich helemaal aan het inlezen is.

OVerigens goed om te weten dat het een relatief kleine centrale betreft waar per dag 1 vrachtwagen houtsnippers levert. Er worden ook alleen houtsnippers gebruikt, dit in tegenstelling tot een biomassa centrale die ook andere grondstoffen verbruikt.

« Terug